Πώς να διαλέξεις το σωστό κουπί για SUP

Μπορεί να αγοράσεις την καλύτερη σανίδα SUP, αλλά χωρίς ένα καλό κουπί δεν θα πας πολύ μακριά.
Η απόκτηση ενός ποιοτικού κουπιού που λειτουργεί καλά με το σώμα σας και το στυλ κωπηλασίας θα κάνει το stand up paddle boarding (SUP) πιο διασκεδαστικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράσετε ένα κορυφαίο κουπί; Όχι απαραίτητα. Για να επιλέξετε το σωστό κουπί SUP για εσάς, λάβετε υπόψη αυτούς τους παράγοντες:

• Μήκος: Η αγορά κουπιού στο σωστό μέγεθος είναι το κλειδί για τη διατήρηση του σωστού και αποτελεσματικού τρόπου κωπηλασίας.

• Υλικό: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός κουπιού SUP παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του βάρους και της ακαμψίας του κουπιού. Γενικά, προτιμάται ένα ελαφρύ κουπί, αλλά να θυμάστε ότι για λιγότερο βάρος συνήθως πληρώνετε περισσότερα.

SUP Paddle Length

Είναι σημαντικό να πάρετε ένα κουπί που είναι στο σωστό μήκος για εσάς. Ένα κουπί που είναι πολύ μακρύ θα είναι δυσκίνητο στη χρήση. Αυτό που είναι πολύ κοντό θα απαιτήσει να γείρετε σε άβολη θέση για να βυθίσετε τη λεπίδα στο νερό.

Για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος κουπί για ψυχαγωγικές περιηγήσεις:
1. Στερεώστε το κουπί κάθετα, έτσι ώστε η λεπίδα σε σχήμα σταγόνας να αγγίζει το έδαφος.
2. Υψώστε το βραχίονα πάνω από το κεφάλι σας και παρατηρήστε πού ακουμπάει στο κουπί.
3. Με ένα κουπί κατάλληλου μεγέθους, η λαβή T-grip θα ακουμπήσει στην βάση του καρπού σας. (Εάν το κουπί είναι ρυθμιζόμενο, ρυθμίστε το μήκος του άξονα ώστε να φτάνει στη βάση του καρπού σας.)

4. Εάν παραγγέλνετε ένα κουπί στο διαδίκτυο, προσθέστε περίπου 8-12 ίντσες στο ύψος σας και επιλέξτε ένα κουπί αυτού του μήκους.
Εάν κάνετε κάτι άλλο εκτός από ψυχαγωγικές περιοδείες, όπως σέρφινγκ ή αγώνες, ίσως χρειαστείτε διαφορετικό μήκος. Οι SUP σέρφερ συνήθως επιλέγουν ένα κουπί που είναι λίγο κοντύτερο από τη βάση του καρπού, ενώ αυτοί που κάνουν αγώνες συνήθως το προτιμούν λίγο μακρύτερο.

Τα κουπιά ρυθμιζόμενου μήκους είναι δημοφιλή λόγω της ευελιξίας τους. Σας επιτρέπουν να πειραματιστείτε εύκολα για να βρείτε ποιο μήκος λειτουργεί για εσάς και μπορείτε να ρυθμίσετε το μήκος για σέρφινγκ, περιοδείες ή αγώνες. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να μοιραστείτε το κουπί σας με κοντύτερους ή ψηλότερους φίλους και μέλη της οικογένειας. Πολλοί κατασκευαστές κάνουν το ίδιο κουπί σε μερικά διαφορετικά εύρη ρύθμισης, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε θα ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

SUP Paddle Materials

Σε μόλις δύο ώρες κωπηλασίας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα κάνουν μερικές χιλιάδες κουπιές. Κωπηλατώντας με ένα βαρύ κουπί πολλές φορές μπορεί να σας κουράσει γρήγορα, γι ‘αυτό οι περισσότεροι έμπειροι κωπηλάτες θα επενδύσουν στο ελαφρύτερο κουπί που μπορούν να αντέξουν. Το βάρος ενός κουπιού SUP καθορίζεται κυρίως από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του.
Το υλικό του κουπιού σας θα καθορίσει επίσης πόσο σκληρό είναι. Ένα άκαμπτο κουπί είναι πιο αποτελεσματικό στη μεταφορά της δύναμης στην κουπιά.
Ενώ εξετάζετε τις επιλογές σας , λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

• Χρειάζεστε ένα ελαφρύ κουπί; Εάν αγωνίζεστε ή ξεκινάτε για μεγάλες περιηγήσεις, θα εκτιμήσετε ένα ελαφρύ κουπί. Εάν κωπηλατείτε μόνο μερικές φορές κάθε χρόνο, το βάρος δεν χρειάζεται να είναι το κύριο μέλημά σας.
• Πόσα θέλετε να ξοδέψετε; Τα ελαφριά υλικά, όπως το carbon και το fiberglass, κοστίζουν περισσότερο από τα βαρύτερα, όπως το αλουμίνιο και το πλαστικό.
• Τα άκαμπτα κουπιά μπορεί να προκαλούν βλάβη στους μύες και τις αρθρώσεις σας. Εάν είχατε προηγουμένως τραυματισμούς στον ώμο, στο χέρι ή στον καρπό, ίσως θελήσετε ένα εύκαμπτο κουπί.

Ακολουθούν οι πιο κοινές επιλογές για άξονες και παλάμες:
Πλαστικό: Χρησιμοποιείται στις παλάμες και τις λαβές των κουπιών, το πλαστικό είναι ανθεκτικό και προσιτό. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με έναν άξονα αλουμινίου.
Αλουμίνιο: Χρησιμοποιείται στον άξονα των κουπιών SUP, το αλουμίνιο είναι προσιτό και ελαφρύ, αλλά όχι τόσο ελαφρύ ή σκληρό όσο το fiberglass ή ο άνθρακας. Οι άξονες αλουμινίου συνδυάζονται συχνά με πλαστικές παλάμες . Αυτά τα κουπιά είναι μια εξαιρετική επιλογή για αρχάριους κωπηλάτες.
Fiberglass: Μια εξαιρετική ελαφριά επιλογή, το fiberglass χρησιμοποιείται στον άξονα και / ή τη λεπίδα ορισμένων κουπιών SUP.
-Ενα κουπί fiberglass είναι αρκετά άκαμπτο, γεγονός που το καθιστά αποτελεσματικό στη μεταφορά της δύναμης της κουπιάς σας. Αλλά είναι λίγο λιγότερο άκαμπτο από ένα κουπί carbon .
-Ένα κουπί κατασκευασμένο με fiberglass είναι συχνά πιο ακριβό από το αλουμίνιο / πλαστικό, αλλά πιο φτηνό από ένα κουπί κατασκευασμένο με carbon.
Carbon : Το carbon είναι το ελαφρύτερο, σκληρότερο διαθέσιμο υλικό και συχνά το πιο ακριβό. Η εξοικονόμηση βάρους μπορεί να αξίζει το πρόσθετο κόστος εάν είστε συχνά κωπηλάτης μεγάλων αποστάσεων. Η ακαμψία των ινών carbon οδηγεί σε εξαιρετική μεταφορά ισχύος από τους μυς σας στη λεπίδα του κουπιού.
-Τα κουπιά υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούν ανθρακονήματα (carbon) σε όλο τον άξονα και τη παλάμη.
-Πιο προσιτά στη τιμή είναι τα κουπιά που διαθέτουν σύνθετη κατασκευή, όπως ένα μείγμα από carbon και fiberglass ή έναν άξονα από carbon σε συνδυασμό με μια παλάμη από fiberglass.

Μετάβαση στο περιεχόμενο